Bisiklet

img

Bisiklet

Osmanlılar dönemindeki ilk bisiklet yarışları Selanik’te yapılmıştır. Bu yarışlardan iyi gelir sağlandığını gören özel girişimciler ile bisiklet ithalatçılığıyla uğraşan Leon Efendi ve ortağı Papazyan, 1910-1912 yıllarda ilk bisiklet yarışlarını düzenlemişlerdir.



Daha sonra yasaklanan bu yarışlar, II.Meşrutiyet’in ilanından sonra tekrar canlanmıştır. Bunda Fenerbahçe Kulübü’nün bu spora ağırlık vermesinin rolü büyüktür. İlk yol yarışları Fenerbahçe, Maslak ve Bakırköy’de, pist yarışları ise eski Fenerbahçe Stadı’nda yapılmıştır. Fuat Hüsnü (Kayacan), Naili Seden, Hamit Zeki, Ali ve Muvaffak Beyler de bu ilk yarışların yıldızları olmuşlardır.

1923’te İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra oluşturulan ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edilen Bisiklet Federasyonu, bisiklet sporunun tüm ülke çapında gelişmesinde önemli rol oynamıştır. İlk federasyon başkanı, bisiklet sporunun öncülerinden Muvaffak Bey (Menemencioğlu)’dir. Cambaz Fahri, Cavit Cav Bey ve Raif Bey bu dönemin ilk Milli takımını oluşturmuşlar ve 1924 Olimpiyat Oyunları’na hazırlanmışlardır. Ancak bisiklet bulunamadığı için olimpiyat yarışmalarında Milli Takım’ımız ülkemizi temsil edememiştir.

Bisikletteki ilk milli karşılaşma, 1927’de Taksim Stadı pistinde Bulgaristan ile yapılmıştır. Daha sonra Milli Takım’ımız 1928 Amsterdam Olimpiyatları’na katılmıştır.1928 Olimpiyatları sonrası “Ege Turu “adıyla düzenlenen tur, Türkiye’nin ilk uzun etaplı turudur. Daha sonra 1938’de İstanbul-Edirne-İstanbul Etabı düzenlenmiş, bu etap 1939, 1941 ve 1942 ‘de tekrarlanmıştır.1940 yılında ilk kez düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda pist yarışında Krikor Cambaz Orhan Suda ile takım takip yarışında Türk Takımı iki gümüş madalya kazanmıştır.1941’de başlatılan Ankara-İzmir Turu da klâsik yarışlardandır. İlk veledrom, 1949’da Konya’da yapılmıştır.1953 yılında düzenlenen uluslararası İstanbul- Ankara Bisiklet Yarışı ile bisiklet sporunda yeniden canlanma görülmüştür. 1933-1938 yılları arasında çok kez Türkiye Şampiyonluğu elde eden, 21 yaşındayken 1936 Yaz Olimpiyatları’nda 8. olarak ilk uluslararası deneyimini gerçekleştiren ve 1948 Yaz Olimpiyatları’na katılma başarısı gösteren Talat TUNAÇALP,  1954 yılında  Federasyon Başkanlığı görevine getirilmiştir. 14 yıl süren Başkanlığı döneminde birçok başarıya imza atmış; 1963 yılında  “Marmara Bisiklet Turu” adıyla düzenlenmekteyken şimdilerde Dünyanın sayılı turları arasında yer alan”Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu”da O’nun döneminde kapsamını ve niteliğini değiştirmeye başlamıştır.

İhtisas kulüplerinin kurulması ile bisiklet sporu günden güne ivme kazanmıştır. 1966 yılında düzenlenen Almanya Turu’nda Rıfat Çalışkan’ın kazandığı etap birinciliğini 1971 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nın mukavemet bölümünde Türk Takımı’nın üçüncülüğü kazanması izlemiştir. 1967 yılında pist yarışmaları için Balıkesir de veledrom inşa edilmiştir. Türkiye’deki ilk bisiklet kulübü, 1968 yılında kurulan “İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübü “dür. 1969 yılında Dr.Fevzi AKSOY’un başkanlığında kurulan Bakırköy Bisiklet İhtisas Kulübü (BİK), 1973’te önce 19 Mayıs Mağazaları ve sonra Meriç Tekstil Kulübü olarak faaliyetlerini 1977 yılına kadar sürdürmüştür. BİK 1970’li yıllarda Türkiye’de bisiklet sporundaki atılım ve canlanmanın öncüsü olmuş ve bir ekol getirmiştir. Ali HÜRYILMAZ’ın öncülüğünde oluşturulan bu ekol kondisyon, bisiklet ve disiplinden meydana gelmiş ve buradan yetişen sporcular uzun yıllar milli takımın değişmez elemanları olmuştur. İstanbul’da düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda yol yarışını Erol KÜÇÜKBAKIRCI kazanmıştır. 1980 yılında Uluslararası Atatürk Bisiklet Yarışı’nda Hasan Can birinci gelmiş, Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda ise İbrahim PEKCAN gümüş madalya elde etmiştir.

1991 yılında Bisiklet Federasyonu tarafından ilk kez “Dağ Bisikleti yarışması” düzenlenmiş, aynı yıl Rodos’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda Genç Milli Takım 3. olmuştur.

1994 yılında kulüp sayısı 26’ya yükselmiş, antrenör ve hakem sayıları ile bisiklet orantısı paralelinde sporcu sayısında da artış gözlenmiştir.

1995 yılında gittikçe popüler bir spor olan motosiklet branşı, Bisiklet Federasyonu’ndan ayrılarak Otomobil Sporları Federasyonu ‘na bağlanmıştır. Aynı yıl federasyonun ismi Bisiklet ve Triatlon Federasyonu olarak değiştirilmiştir.

1999-2000 Yılları arasında Triatlon Federasyonu Kurulmuş olup, 2000-2005 Yılından itibaren Bisiklet Federasyonu olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu sporun dünyadaki Uluslar arası yarışların düzenleme kategorilerini saptama ve dünya şampiyonlarının yerini ve zamanını belirleme konularında yetkili tek kurum UCI’dır. Ülkemizdeki gelişimine baktığımızda ise, ilk bisiklet yarışları Bisiklet sporunu sevdirmek, özendirmek, dünya bisikletinde ülkemiz adına isim yapmak, yurtiçinde yapılan organizasyonlarda kaliteyi artırmak ve toplumu bu sporla sağlıklı bir ortamda buluşmasını sağlamaktır.

2007 yılında yeniden yapılanmaya giren Bisiklet Federasyonu AR-GE sistemlerini geliştirerek Uluslar arası arenada boy göstermeye başlamıştır. Bunun başlangıcını 2007 yılında düzenlenen Avrupa Dağ Bisikleti Şampiyonasının ülkemizde düzenlenmesi sağlamıştır. Nitekim Uluslar arası düzeyde önemli bir organizasyon arz eden Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu  2008 yılında kategori atlatarak 2.2 den 2.1’e yükselterek yıllarca itinayla düzenlen bu organizasyon artık Uluslar arası arenadaki yerini almayı başarmış ve 2008 yılı ile 2009 yıllarında başarılı organizasyonuyla da Cumhurbaşkanlığı Bisikleti Turunu 2010 yılında 2.0 kategorisine yükselterek kısa sürede başarılması zor bir başarıya da imza atmıştır. Bu başarılı çalışmalarına bir yenisi daha eklemeyi düşünen Federasyon 2010 yılı Avrupa Yol Şampiyonası’nı ülkemizde yapılacağını ve Dünya Yol Şampiyonasına adaylık sürecinde de önemli mesafe kaydetmiştir.

resim yükle

100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu’nda Çorum-Samsun etabı Finish Alanı

Bisiklet altyapısına ait bilgiler;

Çorum il sınırları içerisinde maalesef veledrom bulunmamakla birlikte, Çorum Merkez ilçesinde Çorum Belediyesi tarafından Bisiklet kullanımı için tahsis edilmiş toplamda 10605 metre olup, bu yolların yol çizgi ile ayrılmış bisiklet yolu 1520 metredir. Geri kalan fiziksel ayrılmış bisiklet yolu mesafesi 9085 metre olmakta olup, paylaşımlı yol mesafesiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. İlçe Belediyelerinden de bu konuyla ilgili bilgi talebinde bulunulmuş ve cevap beklenmektedir. Daha sonrasında bu rapor güncellenip tarafınıza iletilecektir. Ayrıca yapılmış ve yapılması planlanan Bisiklet yolları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12 Aralık 2019 tarihinde yayınladığı Bisiklet Yolları Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca her Rekreasyon alanı ve yoğun cadde bölgelerinde 10’lu Bisiklet Park Demiri bulunmaktadır ve KADEŞ Meydanında 2 katlı Yeni Nesil Bisiklet Parkı bulunmaktadır.

Hitit Üniversitesi tarafından tekrardan peyzaj düzenlemesine giren Kuzey Kampüsü’nde mevcut Bisiklet Yolu 3650 metre, yapılması planlanan Bisiklet Yolu ise 970 metre olarak Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütmektedir.

Ayrıca Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Tarihi ve Turistik Bisiklet Rotaları ’da bulunmaktadır.. Bu rotalar toplamda 405 km kısa ve orta rotalar bulunmakla birlikte 189 km’lik uzun rota bulunmaktadır. İl sınırları içindeki ilçelerinde dâhil edildiği Gastronomi Rotalarının toplamı 585 km saptanmıştır.

Şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın Bisiklet ( Sportif-Rekreasyon-Taşıt ) kullanımına ilişkin fikir ve düşüncelerini belirlemek adına Temsilciğimiz bünyesinde anket çalışması başlatılmış olup tamamen gönüllük esasıyla herkesin katılımına açık çevrimiçi olarak veri toplanmaktadır. Ek rapor olarak sunulacaktır.

Çorum Belediyesi tarafından yürütülen Çorum Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (ÇORBİS) projesi kapsamında 13 adet 12’li Kiralama İstasyonunda 101 adet Bisiklet aktif olarak vatandaşlara hizmet vermektedir. Bu bisikletlerin 15 tanesi kilitlemeli sisteme bütünleşmiş edilip istasyona ihtiyaç duyulmadan Hitit Üniversitesi Kuzey Kampüsünde kullanılması planlanmaktadır.  Kısa vadeli planlamalarda hem istasyon hem de Bisiklet kapasitesi arttırılması planlanmaktadır. ÇORBİS Projesi kapsamında toplam kayıtlı abone sayısı 43.000’dir. Aşağıda aylık olarak kullanıcı sayısı belirtilmiştir.

Bisiklet dalında bulunan faal kulüp bilgileri; Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Bisiklet dalında 08.12.2023 tarihindeki verilerine göre aktif faaliyetleri olan 4 Spor Kulübü tespit edilmiştir.

TÜİK ’in 25 Mayıs 2023 tarihinde 49513 sayılı “Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, 2022” başlıklı Haber Bülteni incelendiğinde 1.232.957 trafik kazası olmuş olduğu bu kazaların 197.261’inin ölüm veya yaralanmalı kaza kalan 1.035.696 kazanın ise maddi hasarlı olduğu gözlemlenmiştir.

Trafik kazası ölümlerinin %53.4’ü, yaralanmaların %76,5’i yerleşim yeri içerisinde gerçekleşen kazalar sonucunda, ölümlerin %46,6’sı yaralanmaların ise %23,5’i yerleşim yeri dışında gerçeklemiştir.

Türkiye'de 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 235 bin 176 kusura bakıldığında kusurların %86,8'inin sürücü, %9,5'inin yaya, %2,1'inin taşıt, %1,2'sinin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.

Kazaya karışan taşıt sayısına göre kazaların sonuçları değerlendirildiğinde, kaza sonucundaki ölümlerin %54,9'u tek araçlı, %39,2'si iki araçlı ve %5,9'u çok araçlı kazalarda meydana geldi. Yaralanmaların ise %51,6'sı iki araçlı, %41,5'i tek araçlı ve %6,9'u çok araçlı kazalarda oluştu. Ölümlü yaralanmalı kazaların %50,1'i iki araçlı, %44,3'ü tek araçlı ve %5,6'sı ise çok araçlı kazalardan oluştu.

Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 321 bin 485 taşıtın %48,5'i otomobil, %22,2'si motosiklet, %14,2'si kamyonet, %2,7'si bisiklet, %2,5'i minibüs, %2,3'ü çekici, %2,1'i kamyon, %1,9'u otobüs, %0,8'i traktör ve %2,8'i diğer taşıtlardan oluştu.

Bisiklet taşıtının yer aldığı toplamda 8.759 kaza olmuştur. Bu kazalarda ölen 107 sürücünün 23’ü kaza yerinde ve 84’ü kaza sonrasında hayatını kaybetmiştir. Ayrıca 7.925 sürücüde yaralanmıştır.

Türkiye'de 2022 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 235 bin 176 kusura bakıldığında kusurların %86,8'inin sürücü, %9,5'inin yaya, %2,1'inin taşıt, %1,2'sinin yolcu ve %0,4'ünün yol kaynaklı olduğu görüldü.

Çorum ilinde 2022 yılında 7.159 kaza meydana gelmiştir. Bu kazaların 1.644’ü ölümlü veya yaralanmalı kaza olup bu kazalarda 25’i kaza yerinde 32’si kaza sonrasında olmak üzere 57 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ayrıca 2.656 vatandaşımız yaralanmıştır.

             Şehrimizde gerçekleşen Bisiklet Kazaları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

YIL

SORUMLULUK BÖLGELERİ

POLİS

JANDARMA

2019

84

0

2020

74

0

2021

82

1

2022

76

2

2023

94

0

Yukarıdaki veriler Temsilciğimizin 6087094 sayılı yazısına istinaden kurumlardan gelen 09.11.2023 tarihine kadar ki verileri içermektedir.

        

     İlimizde gerçekleştirilen Bisiklet faaliyetleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Tarih

Etkinlik Türü

Ana Kuruluş

Etkinliğin Adı

04.08.2023

Yarış

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde  

Türkiye Bisiklet Federasyonu

100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu

01.09.2023

Yarış

Türkiye Bisiklet Federasyonu SAMKON

Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu

19.09.2023

Şehir içi Tur

Yerellerde gönüllüler ama “BIKENOMİST” oluşumun destekçisi

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

22.09.2023

Şehir içi Tur

Çorum Belediyesi

Bisikletle Şehir Turuna Katıl

25.10.2023

Şehir içi Tur

Osmancık Kaymakamlığı               Osmancık Belediyesi

100. Yıl Bisiklet Turu

27.09.2023

Yarış

Türkiye Bisiklet Federasyonu        

Çorum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü

100. Yılda Boğazkale-Hattuşa-Alaca Höyük Bisiklet Yarışları

İlimizde taşıt ve rekreasyon (boş zaman aktivitesi) kapsamında bisiklet kullanımı her geçen günde artmaktadır. Gerek dünyada gerek ülkemizde Paris İklim Anlaşması sonrasında çevre odaklı çalışmalar önem kazanmıştır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığımız ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu alanda çalışmalar yürütmektedir. Ülkemizde karbon ayak izimizin azaltılması odağında toplu taşıma kullanımı ve bisiklet kullanımını teşvik edici proje ve çalışmalar önceliklendirilmiştir. Artan obezite, kardiovasküler hastalıklar vb. hastalıkların temelinde yer alan sedanter (hareketsiz) yaşam tarzıyla mücadele kapsamında bisiklet kullanımı teşvik edilmektedir. Bu kapsamda ilimizde hem destekleyici hem de önleyici tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.