Pilates ve Reformer

img

Pilates ve Reformer

resim yükle

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi.

Joseph Pilates, Pilates metodu üzerine iki kitap yazdı: Return to Life through Contrology ve Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education.

Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için contrology (kontrol bilimi) olarak adlandırdı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır.

Egzersiz sistemi

Pilateste her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Pilates ayrıca daha iyi sonuçlar alabilmek için egzersizinin beş ana aletini de tasarlamıştı. Karın, alt sırt ve kaba etler vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için destekleniyor ve güçlendiriliyor pilates programında.

Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Günümüzde pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Pilatesin 6 prensibi

Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.
 

Kontrol: Pilateste kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
 

Merkezleme: Pilates metodunda, doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.
 

Akıcı hareket: Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
 

Kesinlik: Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
 

Nefes: Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

resim yükle

Reformer (Aletli Pilates)

Pilates, 1. Dünya Savaşı sırasında esir kampına düştüğünde, geliştirdiği bu özel spor programını diğer esirlere de öğretti. Bu sayede vücut dirençlerini artıran esirler, o dönem ölümcül etkileri bulunan grip salgınını etkilenmeden atlatabildi. 1926 yılında New York'ta ilk pilates stüdyosunu açan Joseph Pilates, o dönem adına “kontroloji” dedikleri bu metodu öğrencilerine uyguladı ve sakatlık geçiren dansçıları tedavi etti. Aynı zamanda hayatı boyunca yeni egzersiz aletleri üretmeye devam eden Pilates, bugün de reformer pilateste kullanılmaya devam eden Reformer, Wunda Chair, Cadillac ve Ladder Barrel gibi pek çok aleti tasarladı. Popülaritesi günden güne artan reformer pilates, günümüzde hem birebir hem de grup halinde derslerle uygulanmaya devam ediyor. Sen de bu derslerden birine katılarak vücudunu daha sağlıklı hale getirmek için ilk adımı atabilirsin. Üstelik sporun hayatına katacağı yeni insanlar sayesinde günlük hayatın stresinden uzaklaşarak kendini çok daha iyi hissedebilirsin.

Reformer pilatesin vücut üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Bunlardan ilki kasların güçlendirilmesi. Özellikle karın, yan karın, bel, boyun ve sırt kaslarını güçlendiren reformer pilateste, farklı çalışma programları tüm büyük kas gruplarını hedefliyor. Fakat bu yöntem en büyük etkiyi core kasları üzerinde gösteriyor. Vücudunun alt ve üst bölümünü birbirine bağlayan core bölgesinin sağlığı, tüm bölümlerin işlevini doğru bir şekilde yerine getirebilmesini sağlıyor. Bu sebeple reformer pilates, çok daha sağlıklı ve güçlü olabilmene yardımcı oluyor. Reformer pilates faydalarından bir diğeri ise denge. Vücudunu daha iyi kontrol edebilmeni sağlayan reformer pilates hareketleri, sana dengeni sabitleyebilmeyi öğretiyor. Vücudunun sınırlarını keşfedebileceğin bu hareketler sayesinde sen de denge bilincini güçlendirebilirsin.

Diğer yandan bu çalışma metodu ile duruşunu da düzeltebilmen mümkün. Sürekli kambur duruyorsan, omuzlarında ve sırtında geçmeyen ağrılar hissediyorsan, gün boyu masa başında çalışıyorsan veya telefonunla ilgilenirken kendini sürekli kambur pozisyonda buluyorsan reformer pilates ile hızlı sonuçlar alabilirsin. Sırt kaslarını güçlendirdiğinde çok daha rahat bir şekilde dik durabildiğini ve ağrılarından kurtulduğunu gözlemleyebilirsin. Vücuda pek çok faydası bulunan pilatesin aletsiz olarak mat üzerinde yapılan bir çeşidi de bulunuyor. İkiye ayrılan bu yöntemler nedeniyle “reformer pilates mi normal pilates mi daha iyi?" sorusu çoğu zaman akılları kurcalıyor. Aslında mat pilateste çoğunlukla kendi ağırlığını kullandığın için eklemlerine fazla yük binmiyor. Böylece hareketlerin farklı varyasyonlarıyla her yaş ve sağlık durumundaki insanın pilates yapabilmesi mümkün hale getiriliyor. Reformer pilateste de hareketler mat pilatestekiyle benzerlik gösteriyor fakat aletlerde yer alan yaylar, ipler ve kayışlarla vücuduna daha fazla direnç uygulanıyor. Elbette mat üzerinde yaptığın hareketleri de ağırlıklar kullanarak zorlaştırabilmen mümkün. Ancak reformer pilateste bu ağırlıkları çok daha dengeli bir şekilde kontrol edebilirsin.

Zayıflama odaklı olarak yapılan egzersizler arasında reformer pilates de yer alıyor. Fakat reformer pilates ne işe yarar noktasına odaklandığımızda daha çok güç ve denge konuları ön plana çıkıyor. Kendi vücudunun sınırlarını keşfetmek, güçlendirmek, dengeni artırmak ve esneklik kazanmak için yapabileceğin en iyi spor çeşitlerinden biri reformer pilates. Tüm bu özelliklerle birlikte hızlı kilo vermek istiyorsan egzersizlerini koşu, ip atlama ve yürüyüşlerle destekleyebilirsin. Cardio olarak da bilinen bu egzersizler, kalp ritmini yükselterek yağ yakımını hızlandırıyor.

Peki, kendi başına reformer pilates zayıflatır mı? Vücudu güçlendirmeye yönelik egzersizler içeren reformer pilates; karın, kalça, bel ve bacak bölgesinde sıkılaşma sağladığı için kıyafetlerinde de küçük bedenlere geçmene yardımcı oluyor. Ayrıca vücudundaki kas kütlesi arttıkça metabolizman da hızlanacağı için çok daha rahat bir şekilde kilo verebilirsin. Kan dolaşımını ve yağ yakımını hızlandıran reformer pilatesi düzenli olarak uyguladığında olumlu sonuçlarını sen de gözlemleyebilirsin. Reformer pilates kaç kalori yakıyor konusuna gelecek olursak bunun için net bir sayı verebilmek oldukça zor. Fakat ortalama bir sayı belirtecek olursak 1 saatlik aktif reformer pilates antrenmanında 250 kalori harcayabilirsin.

Bu egzersiz yöntemini diğerlerinden ayıran başlıca özellik, spor esnasında kullanılan aletler. Reformer pilatesin olmazsa olmazları arasında yer alan birkaç farklı alet bulunuyor. Bu ekipmanlar, hareketleri daha doğru ve amacına uygun şekilde yapabilmeni sağlıyor. Böylece spor hareketleri sonrası sakatlanma ihtimalin de son derece azalıyor. Bu aletlerde yatarak, oturarak, ayakta veya havada asılı halde pek çok farklı egzersiz yapabilmek mümkün.

Daha yakından tanımak için salona gelmeye ne dersin ?